katalog furnir intarzija lajsni

Pogledajte katalog intarzija - furnir lajsni klikom OVDE

Šta je intarzija?

Intarzija je umetničko ukrašavanje predmeta od drveta umetanjem parčića drveta i drugih stvari u raznim bojama, tako da budu u istoj ravni sa podlogom. Najčešće korišćeni materijal je furnir u debljini 0,6–0,8 mm. Furnir se dobija obradom trupaca raznih drveta.

Reč intarzija je arapskog porekla, u prevodjenju znači umetanje. Već Egipćani, Grci, Rimljani i Vizantijci su koristili intarziju kao način ukrašavanja raznih predmeta.

Intarzija je naročito negovana u Italiji u XV i XVI veku u Sieni, Orvientu, Toscani i Lombardiji prvenstveno sa ukrašavanjem crkvenih stolica, zidova i dr. Naj-poznatiji majstori intarzije su bili Giovanni da Verona, Baccio d'Agnolo i Fra Damiano. U Nemačkoj izrada intarzije se razvijala pod uticajem Italijanskih umetnika. Od XVI veka upotrebljavao se za umetanje još i sedef, slonova kost i metal za ukrašavanje nameštaja, poslužavnika i dr. U Francuskoj umetnost izrade intarzije se razvijala nezavisno od okruženja. Luksuzni nameštaj u stilu Luja XV i Luja XVI ima ukrase radjene u stilu intarzije. Najpoznatiji francuski umetnik je bio André Charles Boulle rodjen 1642 godine. U Nizozemskoj umetnost intarzije je cvetala u XVI i XVII veku.

furnir intarzije lajsne od drvetakoriscenje intarzija lajsne, drveni umeci

Intarzija kao tehnika izražavanja se takodje neguje i kao intarziono slikarstvo.

U prošlom veku istorijat intarzije za ukrašavanje nameštaja se praktično prekida pojavom masovne proizvodnje nameštaja. Možda je to razlog što sa oduševljenjem odajemo priznanje starim majstorima zanata – umetnicima izrade intarzije.

Sada, se izradjuju jednostavniji motivi intarzije. Mi smo u mogućnosti, zahvaljuljući novim tehnologijama, da Vam približimo i ponudimo veliki izbor poluproizvoda za jedinstveno obogaćivanje vašeg nameštaja sa ukrasima intarzije u vidu uradjenih traka i raznih gotovih motiva po pristupačnim cenama.

Samo fantazija ograničava kreativnost u izradi intarzije. Lepota i dugovečnost punog drveta ispunjava vaš dom sa harmonijom i toplinom ili pak sa dinamikom.

I kao sam svoj majstor, pogledajte ponudu traka izradjenih od prirodnih materijala u vidu intarzije. U kućnoj radionici je nemoguće izraditi ovakve trake – umetke, ali ako gotovi umeci vam stoje na raspolaganju… svojeručno izradjene predmete možete ukrašavati sa elementima intarzije. Predmeti mogu biti na primer: stočići, okviri slika, kasete, poklopci ukrasnih kutija… Obnova i ukrašavanje postojećih ravnih vrata nameštaja je moguća i smelijom kombinacijom umetaka raznih širina i dezena.

Saveti:

Tanki umeci intarzije su lomljivi, tome možemo se suprostaviti sa kvašenjem umetaka. Sečenje na meru traka samo sa oštrom oštricom skalpela pored metalnog lenjira ili oštrim makazama za papir. Za lepljenje možemo koristiti disperzivna lepila. Presovanje i ubrzavanje vremena lepljenja možemo regulisati sa peglom, podešenu na blagu temperaturu. 

Za vreme rada sa trakama intarzije, posebnu pažnju obratiti prilikom menjanja pravaca umetanja, naime motiv koji se formira trebalo bi biti celovit. 

intarzija od furnira

Sastavljanje delova intarzije nije lak, ali je rešiv. Gotov rad nije samo lep već krajnji rezultat ispunjava vas sa zadovoljstvom.

Ako želite da poručite intarziju od drveta online to možete učiniti i u internet prodavnici Hoba.rs.

Pogledajte katalog intarzija - furnir lajsni klikom OVDE


Ako želite da vidite još fotografije vezano za ove proizvode posetite naš foto album!

Ako želite da kupite intarzije - furnir lajsne iz kataloga to možete učiniti u našem maloprodajnom objektu u Temerinu ili da poručite preko telefona. U tom slučaju proizvodi se šalju sa kurirskom službom koja stiže na vašu adresu u roku od 24h. Plaćanje se vrši pouzećem (plaćate kurirskoj službi pri preuzimanja robe).

Za više informacije pozovite 021/843-712 svakog radnog dana od 07-16h.

Informacije i slike koje se nalaze na našoj internet stranici se mogu slobodno kopirati, samo dodajte izvor ili naziv naše web stranice.