Savijeni nameštaj od parene bukve najpre je počeo da izrađuje firma Thonet gde se za pokrivanje sedećih površina koristilo pletena trska ili drugačije španska trska. Posle izvesnog vremena mnogi drugi proizvođači su sledili ali u narodnom jeziku je opstala reč tonet kao sinonim za ovu vrstu stolicu. Stolice karakteriše robusna konstrukcija i dugotrajnost što se pokazalo tokom dugogodišnjih korišćenja. Sama trska je jako snažna i dugotrajna ali se dešava da neko ne namenski koristi i naprimer stane na njega da uzme knjigu sa police. Ovo koncetrisano opterećenje trska već ne može da izdrži i pukne. Sama popravka (izmena trske), nije previše komplikovano, ako volite da budete sam svoj majstor i imate odgovarajuće alate možete i sami da uradite.

Tonet stolice se proizvode u dve varijacije. Prva je kad je obruč stolice perforirana sitnim rupama u koje se španska trska ručno plete. Na donjim fotografijama se vidi ovaj tip tonet stolica.

Tonet stolica sa spanskom trskom

Zamena spanske trske na tonet stolicama

Pletena trska za tonet stolice

Karakteristike ovih tonet stolica je da nemaju ukopani falc (kanal), nego se španska trska direktno plete u rupe koje se nalaze na obruču stolice. Na slikama koji pokazuju donji deo stolice se mogu videti čvorovi koji je deo tehnike ručnog pletenja trske.

Kod druge opcije, španska trska se fiksira u kanal (nut) pomoću pedig trske(kedera). Perforacije koje karakterišu prvu varijantu se mogu isto pretvoriti u nut i tako izbeći ručno pletnje. Pletena trska za sedenje i pedig trska se mogu kupiti kod nas u raznim dimenzijama i dužinama. U narednim redovima ćemo da opišemo način izmene oštećene trske kod tonet stolica

Fiksiranje tonet spanske trske kederom

Staru trsku odstranimo iz obruča sa klještima ili ako je to nemoguće onda treba da koristimo ručni frezer sa nožem širine 6mm. Važno je da pre montiranja trske imamo kontinuiran čist kanal u koju možemo da fiksiramo trsku. Sledeći korak je da ratan pletenu trsku (špansku trsku) stavimo u vodu gde treba da se kvasi jedan dan. Ovo će da omekša materijal i polakšati manipulaciju istim. Obratimo pažnju da koristimo trsku pogodnu za ovu namenu, jer na tržištu mogu da se kupe i dekoracione pletene trske koje nisu namenjene za ovu svrhu (mnogo sujeftiniji ali i mnogo slabiji i zato neće dugo trajati). Za pokrivanje jedne stolice obično treba oko 45 -cm materijala plus 3 do 4 cm za pričrvršćivanje u kanale. Kod našeg primerka širina kanala je 6mm, dubina 14mm i koristili smo za pričrvršćivanje odgovarajuću peddig trsku (keder). Kako bi trsku lakše ugurali u kanal, koristimo tanko drvo debljine 3mm -a sa zaobljenim ivicama. Za lepjenje je pogodan bilo koji drveni lepak, ali se preferiraju oni koji se brže osušuju i vodootporne su. Kod lepjenja prvo treba da namažemo unutrašnjost kanala, posle čega pozicioniramo trsku na stoliculicem prema gore. Sada možemo sa tankom drvetom da počnemo ugurati trsku u kanal. Kad smo uradili 5 do 6cm-a, ostavimo pomoćno drvo zaglavjen u kanal gde je trska već unutra i prelazimo na drugu stranu gde ponavljamo ovaj proces opet. Kad smo i to uradili, možemo okolo da pritiskujemo trsku u svoj deo kanala. Važno je da budemo strpljivi, jer pokvašenu trsku možemo lako oštetiti. Sledeći korak je stavljanje pedig trske, koji će se zaglaviti u kanal i trajno fiksirati pletenu trsku. Prvo treba da se pokvasi peddig trska potom koristeći mali čekić polako ukucati u kanal. Obratimo pažnju pre ovog procesa da li u kanalu ima dovojno lepka. Posle ovoga možemo da odsečemo višak pletene trske i sa mokrom krpom obrišemo površinu od preostalog lepka. Ovim korakom smo gotovi, treba samo sačekati da se trska i lepak osuši.

Popravka oštećene španske trske kod thonet stolica i stolica za ljujanje

Ako imate stolice na kojima je oštećena španska trska i želite da ih popravite, obratite se nama. Cena zamene trske se odredjuje tako što se meri najširi deo trske na stolici na kojoj želite izvršiti popravku. Prema izmerenoj širini cena zamene trske je:

30cm - 40cm = 3000din

41cm - 50cm = 3400din

51cm - 60cm = 3800din

61cm - 70cm = 4200din

Sedalni deo stolica za ljuljanje = 3800 din

Zamena trske na tonet stolicama

Stolice možete da predate lično kod nas ili poslati poštom (kurirskom službom). Ova opcija znači, da će dotična služba doći na vašu adresu i preuzeti stolice, isporučiti nama i posle popravke dostaviti natrag na željenu adresu. Lako i jednostavno. Važno je da se stolica rastavi koliko se može, da ne bi poslali nepotrebne delove i tako bezpotrebno plaćali za delove koji nisu važni tokom popravke.

- Za više informacije pozovite 021/843-712 svakog radnog dana od 07-15h.

Popravite stolice Vi kod kuće!

 Ako želite da sami popravite stolice a uz to i da uštedite, onda imamo rešenje za vas!

Sastavili smo za vas komplet za popravku stolice, koja uključuje:
- Špansku trsku 45cm x 45cm ili 60cm x 60cm
- 2m kedera (peddig trsku) za fiksiranje trske
- DVD sa vizuelnim prikazom procesa popravke

Cena kompleta sa trskom 45x45cm: 2300 Din
Cena kompleta sa trskom 60x60cm: 3850 Din  


Poželjna kvalifikacija za ovaj poduhvat je da imate malo iskustva u hobi radovima, i ništa više. 
Ako želite da naručite komplet pozovite broj: 021/843-712 ili pišite na artstudio@naturtrend.com