Pervajz lajsne i ako na prvi pogled ne predstavljaju ništa posebno su veoma bitan element svakogenterijera, jer su praktično nezamenjive. One su prisutne uz skoro svaka vrata i sakrivaju prostorizmeđu štoka i zida. Taj prostor posle ugradnje vrata veoma često izgleda veoma neuredno.

Pervajz lajsne su najčešće drvene mada se može primetiti porast trenda upotrebe lajsni i od drugih materijala. Bez obzira koji je materijal u pitanju, njihov oblik i boja treba da bude usklađen sa izgledom samog štoka i vrata.

Prilikom ugradnje štoka vrata strogo se vodi računa da on bude što ravnije postavljen. Zbog toga seuvek ostavlja koji cantimetar širi otvor kako bi ugradnja vrata bila što preciznija. Po ugradnji se tajprostor ispunjava pur penom, pa estetski ne daje lep izgled pa ga je potrebno zamaskirati i za tusvrhu su nam potrebne upravo pervajz lajsne ili ugaone lajsne takozvane štelujuće lajsne.

Pervajz lajsne pored svoje praktične strane treba da budu i dekorativene tj. da svojim izgledommogu da se uklope u enterijer svakog prostora. One su najčešće od drveta ali se mogu naći i oddrugih materijala nešto što je u današnje vreme postalo sve češće zastupljeno su pervajz lajsne od medijapana koje mogu da se farbaju ili se preko njih stavlja presvlaka od tanke folije. Lajsne sučesto i plastične pa se na njih postavlja imitacija godova od drveta. Neko stavlja i stiropor lajsne alisu one lošijeg kvaliteta i podložnije su bržem habanju. Drvene lajsne se povremeno farbaju uzavisnosti od nijanse vrata u nekim slučajevima ih nije potrebno farbati.

Pervajz lajsne za sobna vrata

Mnogi misle da se dekorativne lajsne veoma lako prave da je to čista serijska proizvodnja ne vodeći računa o tome kakvog je kvaliteta drvo od koga se prave. Veoma je teško pronaći drvo koje u svojojceloj dužini od 2m neće imati čvorove ili mrlje u materijalu, smoli koja može da curi iz drveta.

Izgled lajsni varira u zavisnosti od toga za čega se koriste mogu biti i pod uglom od 90 stepeni takozvane štelujuće lajsne, najčešće se koriste one od 4.5cm širine. Lajsne mogu biti zaobljene naivicama mogu imati šaru, u zavisnosti od toga šta se kome dopada.

Ponekad se nađete u situaciji da vam jednostavno ni jedna lajsna ne odgovara, ne može da završi posao pa je potrebno naći nekog majstora koji će vam napraviti lajsne po meri. Za tako nešto setreba obratiti iskusnom majstoru koji će uraditi svoj posao na korektan način. Sama cena dekorativnih lajsni nije velika pa se oko toga ne treba voditi velika polemika. Ukoliko želite kvalitetan proizvod polemika oko cene je nepotrebna.

Sve noviji trendovi dovode do toga da se i dekorativne lajsne od drveta sve više maskiraju lepljenjem furnira sa dobrim izgledom kako bi se dobile kvalitetne i na izgled privlačne lajsne.

Lajsne koje imamo u ponudi se kreću u rasponu od 25mm do 70mm širine, postoje i potpuno glatke lajsne kao i one sa oborenim ivicama pa čak i one koje imaju određene rezbarene šare. Dužina lajsni varira uglavnom su oko 2m dužine a cena je izražena po komadu.

Pored pervajz lajsni i ugaonih lajsni spomenućemo još i parket lajsne i sokle one takođe zauzimaju značajno mesto u pogledu dekorativnih lajsni.

Nakon postavljanja podne obloge bilo da to bude parket ili laminat poptrebno je postaviti parketlajsne koji će prikriti prostor (luft) izmedju zida i parketa. Ovaj luft je neophodno da postoji jerparket u zavisnosti od vlage u prostoriji se širi ili skuplja pa mu taj prostor omogućava nesmetan rad. Sokle imaju sličnu namenu kao i parket lajsne ali se mogu još koristiti i kod keramičkih pločicaili kod oblaganja donjeg dela nemaštaja (razmak izmedju poda i korpusa). Kao i kod pervajz lajsni,parket lajsne i sokle pored toga što imaju svoju funkciju prikrivanja ujedno i oplemenjuju prostor i ulepšavaju enterijer.

U slučaju da želite da kupite drvene pervajz lajsne za sobna vrata pogledajte naš katalog sa cenama KLIKOM OVDE.