Izraz „markuetri“ se sa francuskog jezika prevodi kao „drveni mozaik“. Stare zanatlije su ovaj proizvod nazivali „drveni set“. Ovakav „drveni mozaik“ se koristio još u staro doba. Na primer, u grobnici Tutankamona, istraživači su otkrili proizvode кoji su imali umetke od crnog drveta. Međutim, ovaj pristup se može nazvati samo prethodnikom „markuetra“, jer u klasičnoj verziji ova tehnika uključuje upotrebu veoma tankih ploča od furnira.

„Markuetri“ uključuje nekoliko tehnika:

Intarzija je umetničko ukrašavanje predmeta od drveta umetanjem parčića drveta i drugih stvari u raznim bojama, tako da budu u istoj ravni sa podlogom. Najčešće korišćeni materijal je furnir u debljini 0,6–0,8 mm. Furnir se dobija obradom trupaca raznih vrsta drveta. Oblaganje – metoda koja uključuje lepljenje drveta na površinu različitih proizvoda kao ukras.

Reč intarzija je arapskog porekla, u prevodjenju znači umetanje. Već Egipćani, Grci, Rimljani i Vizantijci su koristili intarziju kao način ukrašavanja raznih predmeta.

Intarzija za nameštaj

Intarzija je naročito negovana u Italiji u XV i XVI veku u Sieni, Orvientu, Toscani i Lombardiji prvenstveno sa ukrašavanjem crkvenih stolica, zidova i dr. Najpoznatiji majstori intarzije su bili Giovanni da Verona, Baccio d'Agnolo i Fra Damiano. U Nemačkoj izrada intarzije se razvijala pod uticajem Italijanskih umetnika. Od XVI veka upotrebljavao se za umetanje još i sedef, slonova kosti metal za ukrašavanje nameštaja, poslužavnika i dr. U Francuskoj umetnost izrade intarzije serazvijala nezavisno od okruženja. Luksuzni nameštaj u stilu Luja XV i Luja XVI ima ukrase radjen je u stilu intarzije. Najpoznatiji francuski umetnik je bio André Charles Boulle rodjen 1642 godine. U Nizozemskoj umetnost intarzije je cvetala u XVI i XVII veku.

Intarzija kao tehnika izražavanja se takodje neguje i kao intarziono slikarstvo.

Majstor koji se bavi intarzijom zove se inarzijator. Moglo bi se reći da su oni pravi majstori svoga zanata, rad sa intarzijom je umetnost. Da bi radili sa intarzijom potrebno je da imate veliku ljubav prema drvetu i različitim stilovima koji će vam pomoći da izrazite svoju inspiraciju.

Da bi ste radili sa intarzijom, potrebna vam je brojna oprema: šperploča, furnir, rezač, gumir, valjak, presa, lepak, šmirgla itd.

U prošlom veku istorijat intarzije za ukrašavanje nameštaja se praktično prekida pojavom masovne proizvodnje nameštaja. Možda je to razlog što sa oduševljenjem odajemo priznanje starim majstorima zanata – umetnicima izrade intarzije.

Sada, se izradjuju jednostavniji motivi intarzije. Mi smo u mogućnosti, zahvaljuljući novim tehnologijama, da Vam približimo i ponudimo veliki izbor poluproizvoda za jedinstveno obogaćivanje vašeg nameštaja sa ukrasima intarzije u vidu uradjenih traka i raznih gotovih motiva po pristupačnim cenama.

Drvena intarzija

I kao sam svoj majstor, pogledajte ponudu traka izradjenih od prirodnih materijala u vidu intarzije.U kućnoj radionici je skoro nemoguće izraditi ovakve trake – umetke, ali ako gotovi umeci vam stoje naraspolaganju… svojeručno izradjene predmete možete ukrašavati sa elementima intarzije. Predmeti mogu biti na primer: stočići, okviri slika, kasete, poklopci ukrasnih kutija… Obnova i ukrašavanje postojećih ravnih vrata nameštaja je moguća i smelijom kombinacijom umetaka raznih širina idezena.

U današnje vreme sve se više koriste intarzije prilikom izrade instrumenata kao što su tamburice. Kod ovakvih instrumenata često je potrebno prilagoditi intarziju samom obliku instrumenta. Intarzija se koristi i u ukrašavanju kutija za šah čime može da se istakne sama serija određenog proizvođača. Pomoću intarzije je moguće napraviti i portrete, slike koje mogu da ukrašavaju vašu kuću ili kancelarijksi prostor. Samo mašta ograničava kreativnost u intarziji. Lepota i dugovečnost masivnog drveta ispunjava vaš dom skladom i toplinom ili dinamikom.

U slučaju da tražite intarziju za vaš projekat predlažemo vam da pregledate naš katalog intarzija sa slikama i cenama.