Noga nameštaja ne služi samo kao praktična pomoćna funkcija, već služi i kao važan dekorativni element. Verovatno najbolji i najkvalitetniji materijal može se nazvati prirodnimo drvo za izradu nogu za nameštaj. Specijalno oblikovanje omogućava ekskluzivno stvaranje rezbarenih nogu od drveta, čineći svaki komad nameštaja jedinstvenim za gracioznost i originalnost. Fascinantne krivulje dizajna nameštaja su zabavne, a ako sve prođe dobro, dobro ćete se sećati svoga rada. Ako izbegavate umetanje zakrivljenih elemenata u vaš rad, pokušajte, jel i sa samo malo znanja i veštine mogu da se dobiju lepi rezultati. Dosta drvodelja propusti da uključi krivulje u svoj rad. Istina je da, u poređenju sa ravnim oblikom, od kojih jedan ima krivu, iziskuje više vremena da se stvori i takođe uključuje metode koje mogu biti nepoznate. Isto tako, neke drvoprerađivačke kompanije nerado ograničavaju svoje strukture na pouzdane, lako definisane ravne linije, jer veruju da ne mogu izvući i oblik kakav žele a da to bude pristupačno. 


Proizvodne karakteristike drvenih nogu za nameštaj su predstavljene u širokom rasponu, od različitih načina proizvodnje, stila, oblika, veličine i tipa drveta. Na mnogo načina, sve ovo utiče na konačnu cenu gotovog proizvod. Kada se projektuje trošak, važno je da je rad tipičan ili jedinstven. Proces zaista počinje crtežom, ali srećom, jednostavne metode i alati mnogo pomažu. Uprkos nedostatku posebnog talenta za crtanje, krivulje su gotovo uvek najvažniji element rada. Uz nekoliko izmena, možete za kratko vreme doći do željenih rezultata. Ukoliko ne želite da imate skupu proizvodnju okrenute noge za nameštaj su najefinije i najednostavniji proizvod koji nastaje okretanjem “praznih strugova”, oblik delova nastaje kada se fiksni proizvod rotira na mašini. U procesu proizvodnje potrebno je da drvo prođe kroz više faza od pripreme, obrade na strugovima ili ručno ukoliko to vrsta nogice zahteva do finog šmirglanja. Drvene nogice su atribut koji je potreban za svaki nameštaj. Noge od materijala kao što je bukva su snažan i pouzdan oslonac za svaki predmet nameštaja. Rezbarene tanke noge su lepota i  lakoća ženskog toaletnog stola a dugotrajan i masivan izgled će odlično izgledati u “rustikalnom” stilu kuhinje. Stari sto i stolice će izgledati kao nove samo ih morate staviti na prekrasnu podlogu. Stari ormari koji su vam već dosadili uz pomoć tokarene nogice mogu da izgledaju kao da su uravo kupljeni. Ažurirajte bilo koji interijer, dajte mu nov dug život i ukrasite ga po želji.

Rezbarene nogice za nameštaj

Ručni nameštaj, izvodi se metodom crtanja na papiru za crtanje ili direktno na drvetu koje se zatim pilja i oblikuje do željenog rezultata. Za to vam mogu pomoći francuske krivulje koje mozete videti na slici, one su posebno korisne za crtanje oštrih krivina sekcije, dok su krivulje broda kao u središtu fotografije najkorisnije za postepenu promenu krivina.

Nogice se obično izrađuju od bukve, jasena ili hrasta mada mogu i od drugih vrsta drveta. Planirate li da preuredite vaš stan ili kuću? Za šta god da se odlučite, bez obzira da li pravili nameštaj sami ili kupovali gotove proizvode, morate poznavati koje vrste drveća rastu u našim krajevima i za šta su ona dobra.

Hrast raste svuda po Evropi, u Americi, pa čak i u Japanu. Poznavaoci najviše cene slavonski hrast. Svojim svojstvima hrastovina nadmašuje sve domaće vrste drveta. U našim krajevima se najčešće nalazi hrast lužnjak i hrast kitnjak. Od hrastovine možemo napraviti najrazličitije predmete od građevinske stolarije do skupocenog nameštaja i rezbarije. Možemo je upotrebiti čak i pod vodom, gde pocrni i stvrdne se kao kamen.

Bukva se zapravo zove crvena bukva. Bela bukva spada među brezovo rastinje i sa crvenom bukvom veže je samo ime. Bukovina se koristi za izradu predmeta za svakodnevnu upotrebu, vešalice za odela, dugmad, klozetske daske i gorivo za obične peći, a danas se od nje proizvode parketi.

Iako su fizička svojstva bukovine veoma dobra, a mogućnost primene široke, bukovina je još uvek srazmerno jeftina. Ipak osetljiva je na vlagu.

Jasen se u Vojvodini sreće u šumskim zajednicama Vršačkih planina i Fruške Gore. Boja drveta je od krem bele do svetlo braon a srce drveta može biti tamno maslinasto-braon. Zbog njegove fleksibilnosti i otpornosti na šokove jasenovo drvo je tradicionalni materijal za luk i strele, drške za alate, pogotovo za čekiće i sekire kao i za teniske rekete. Jasenovo drvo je korisno i kao drvo za potpalu pošto gori i kad je zeleno(sveže sečeno). Jasen se koristi u svrhe farmerima i vlasnicima malih fabrika. Svetle boje i atraktivno zrnevlje jasenovog drveta je popularno u izrađivanju modernog nameštaja kao što su nogice, stolice, stolovi i vrata.

U slučaju da još niste izabrali i kupili drvene nogice za nameštaj onda to KLIKOM OVDE možete da uradite. Ako vam treba bilo kakva informacija ili želite da poručite neki od naših proizvoda to možete uraditi tako što ćete nas pozvati na 021/843-712. Salon sa izložbenim eksponatima možete posetiti svakog radnog dana od 07 do 15h na adresi: SZTR Art Studio Projekt // Nikole Pašića 43 // Temerin 21235