Kako bi se prekila barijera između dve podloge ili prelazak iz prostorije u prostoriju, zgodno je na takvim mestima postaviti prag. U današnje vreme pragovi se proizvode od različitih materijala drveta, metala, plastike i betona. Drveni pragovi su najčešće izrađeni od različitih vrsta drveta. Kvalitetne vrste drveta su otporne na habanje. Metalni pragovi mogu da se nalaze u sastavu samih metalnih vrata ili da se koriste profili koji su unapred pripremljeni i obrađeni, sa kojima se mogu prikriti i mali prelazi. Plastični pragovi su podložniji habanju zbog samog materijala od koga se proizvode pogodni su isključivo za unutrašnje pragove. Betonski pragovi su ređe zastupljeni ali se takođe koriste kod balkonskih vrata i ulaznih vrata.

Pragovi za vrata moraju biti od kvalitetnog drveta i dobre suvoće, veoma dobri stabilizatori bez vitoperenja. Poželjno je da pragovi imaju rundovane ivice zbog samog prelaženja preko istih. Pragovi za vrata služe kako kao estetski momenat, tako i kao dodatni zvučni izolator prostora. 

Pragovi za sobna vrata se koriste na onim mestima gde izmedju prostorija postoji visinska razlika ili se želi zamaskirati spoj dve različite podne obloge. Kod pragova se preporučuje korišćenje tvrdog drveta jer će više trpeti habanje koje nastaje tokom svakodnevnog korišćenja.

Drveni prag za sobna vrata

Drvo od koga se prave pragovi su bukva, hrast i čamovina. Najkvalitetniji pragovi su od bukve i hrasta. Pragovi imaju brojne prednosti: 

• Pragovi doprinose čvršćem zatvaranju vrata zbog spoja s kutijom krila vrata. 

• Prisutnost praga sa zatvorenim vratima poboljšava zvučnu izolaciju prostorije i sprečava prodiranje drugih mirisa u nju, npr. iz kuhinje. 

• Prag može postati zaštitna pregrada u slučaju curenja vode i sprečiti ulazak u susednu prostoriju. To se često dešava kada je kupatilo poplavljeno. 

Glavni nedostatak pragova je da je njihov vrh iznad nivoa poda. Iz tog razloga, takvi detalji okvira vrata, napravljeni u klasičnoj verziji, često su krivci pada, na primer, deca koja iz nekog razloga zaborave da prekorače prepreku. Pragovi koji se postavljaju na vrata kupatila treba da budu od hrastovine jel je ona više otporna na vitoperenje pod uticajem vlage od bukve. Ukoliko se pak opredelite ipak za prag od bukve, potrebno ga je dobro zaštititi, akrilnim lakom, kao bih što duze imao svoju funkciju. 

Pragovi se mogu tradicionalno pričvrstiti pomoću samoreznih vijaka kroz izbušene rupe ili skrivati. U tom slučaju, pričvršćivači neće biti vidljivi. Način instalacije zavisi od proizvoda koji ste kupili. Drveni pragovi se mogu pričvrstiti još i lepljenjem praga za beton uz pomoć odgovarajućeg lepka. 

Jedna zanimljivost u vezi pragova "u sovjetska vremena ugradnja praga na unutrašnja vrata bila je obavezna". 

U današnje vreme ugradnja pragova je stvar izbora. Postoji dosta prednosti i nedostataka pragova pa je na vama da li ćete ih uneti u svoj dom ili ne. Uvek krenite ka onome što je zaista potrebno, praktično za vaš dom ipak ćete vi i vama drage osobe uživati u njemu.

U slučaju da želite kupiti drveni prag za sobna vrata pogledajte naš katalog sa cenama KLIKOM OVDE.