Ratan je biljka penjalica iz porodice palmi koja raste u tropskim područjima Afrike, Australije i Azije i koja se zbog svojih dobrih karakteristika koristi za izradu nameštaja, dekora ali i kaograđevinski materijal.

Neke od glavnih osobina koje ratan čine odličnim materijalom za izradu nameštaja su:

• Snaga i izdržljivost

• Fleksibilnost kada se zagreva

• Zadržava svoj oblik kada se ohladi

• Lako dostupan prirodni resurs

Ratan trska je gusto pletena trska predvidjena za dekoraciju. Uglavnom se koristi kod izrade nameštaja (kuhinjskih frontova, ispuna za vrata, filunzi, zidna obloga, itd.) Prirodni sastav trske omogućava da se koriste lepkovi i bajcevi koji se koriste u drvnoj industriji.

Ratan trska se dobija pletenjem ratan traka prema određenoj šemi pri čemu se dobija ratan u određenoj širini koji se kasnije savija u rolnu. Ratan trska se kod nas nalazi u dve širine u širini od 60cm i 90cm, takođe se razlikuje i u širini nita od koga je pletena niti se javljaju u dve širine od 5mm i 3mm. Može da se lepi na medijapan, različite debljine i kao takav je pogodan za pravljenje vrata plakara i drugog sličnog nameštaja.

Ratan trska se javlja u više različitih kategorija kvaliteta pa tako imamo prvu i drug klasu. Ratan trska je gusto pletena nije prozračna pa je zgodna za korišćenje u izradi nameštaja. Veoma lepo izgleda na vratima američkih plakara ili kao ispuna kuhinjskog fronta.

Ratan trska se ne preporučuje za spoljnu upotrebu, ne podnosi dobro vlagu pa se samim tim bržehaba.

Prirodni materijali bez sumnje imaju dodatnu draž i mnogli bi se složili da oni daju poseban osećaj topline koji veštački materijali nemaju, bez obzira koliko su slični originalu. Kada je u pitanju ratan, teško je razlikovati prirodnu i sintetičku verziju jer se razlikuju samo na dodir. Obe sudostupne u mnogo stilova, oblika, dizajna i boja i daju vrtu vrlo elegantan i sofisticiran izgled.

Važno je napomenuti da kvalitet materijala koji se koristi i kvaliteta pletenja imaju veliki uticaj naukupnu lepotu nameštaja, bez obzira bio on prirodan ili ne a samim tim i na njegovu cenu.

Kao i većina prirodnih materijala, prirodni ratan ne podnosi izloženost spoljnim uticajima baš najbolje. Nije pogodno da je direktno izložen suncu u dužim vremenskim periodima ili da bude natopljen kišom. To znači da vrtni namještaj od ratana prirodnog porekla mora biti zaštićen pokrivačem za nameštaj ili sklonjen u zatvoren prostor tokom vremenskih nepogoda.

S druge strane, sintetički ratan je posebno dizajniran da bude otporan na vremenske uslove. Kolikoje izdržljiv, zavisi od kvaliteta materijala ali i od UV zaštite koja ga štiti da ne izbledi.

Ratan ima dugu istoriju kao materijal za izradu nameštaja a mnogi ga upoređuju sa bambusom odkoga zapravo potiče španska trska. Za razliku od bambusa, stabljika ratana je čvrsta i puna.

Stabljike ratana mogu biti vrlo duge, prvo se seku na kraće delove koji se onda koriste za izradu nameštaja. Zbog svoje fleksibilnosti može se oblikovati i plesti u više stilova a poput drveta dobro podnosi nanošenje boje, tako da je kao gotov proizvod dostupan u više boja.

Ratan trska za nameštaj

U koliko želite da popravite delove suvog ili ispucalog prirodnog ratana koristite prokuvano laneno ulje koje ćete naneti četkicom na oštećene delove. Veoma je bitno da laneno ulje bude prokuvano jerse u suprotnom neće osušiti ni stvrdnuti. Pustite da ratan upije ulje a višak obrišite krpom. Ostaviteda se osuši i stvrdne pre korišćenja.

Ukoliko želite da vaš dom i vrt odišu prirodnim materijalima unesite ratan u njega i sigurno nećete pogrešiti. U njemu ćete sigurno uživati vi i vaši ukućani.

U slučaju da ste zainteresovani da kupite ratan za vaš projekat to možete uraditi KLIKOM OVDE.