Da li ste videli stolice sa sedećim delom od šupljikavog materijala i zapitali se kakve suto stolice, kakav je to materijal? To su TONET STOLICE njih nazivaju još i “STOLICE OD ČELIKA”. One su veoma izdržljive jel su napravljene posebnim postupkom koji podrazumeva krivljenje bukve pod parom. Ovakav postupak savijanja drveta pronašao jeoko 1836 godine Michael Tohonet. Prva stolica je proizvedena oko 1850 godine bez korišćenja lepka, delovi su pričvršćeni isključivo šrafovima i ovakve stolice traju i preko 150 godina. Modeli koji su osmišljeni pre više od 150 godina prave se i dan danas.

Mihael Tonet je bio nemački preduzetnik, stolar, pronalazač nameštaj iz Boparda iz Porajnske oblasti, imao je firmu u Nemačkoj i Austiji, odseo je na Moravi gde je u Koričanima 1856 i u Bistrici pod Hostinom 1861 osnovao fabriku nameštaja izsavijenog drveta. Sa suprugom Ana Marijom je imao 13 dece od kojih je 5 sinova doživelo dospelost i zbog kojih je on preimenovao firmu u “Braća Tonet” (Gebruder Thonet).

Španska trska se pravi od spoljašnjeg dela trske pod nazivom arundo donax to je visoka višegodišnja trska, koja podseća na bambus. Poznata je po imenima velika trska,bambusova trska, španska trska, džinovska trska, gigantski štap, divlji štap. U srpskom narodu je poznata i po imenima trstika, ševar, trstina, trst, italijanska trska. Može da se gaji kao ukrasna trava, a njeno sjajno, kod nekih sorti prugasto zlatno, sivo ili zeleno lišće unosi tropsku notu u vrt. Lepo izgleda i kao soliterna biljka u pozadini leja u vrtu. Koristi se za žive ograde i za prekrivanje zidova.

Španska trska se smatra veoma robusnim i jakim materijalom koji ima puno ekoloških prednosti. Priroda biljke je kvalitet i otpornost, a velika prednost je da brzo raste. Ona se dobija pletenjem tankih niti bambusa, pa se takvim procesom dobija šupljikavi materijal poznat kao špansk trska mrža.

Španska trska se koristi za tonet stolice, kod sedalnog dela i naslona. U današnje vreme joj je sve šira primena tako da se koristi i za radjator maske, i za vrata plakara. Svojim izgledom i izdržljivošću, privlači pažnju ljubiteljima rustike. Trska se javlja u više kategorija kvaliteta, pa se shodno tome i primenjuje. Za stolice je potreban najkvalitetniji materijal takozvani superior, dok je za radjator maske može da se koristi i slabiji kvalitet normal i dekor. Pogodna je za bajcovanje i farbanje. 

Tonet trska za stolice

Rolne dolaze u širinama 45cm širine klasa superior, 60cm širine klase superior, normal i dekor i 90cm sirine klase normal i dekor. Rolne su u dužini od 15.24m za širinu 45cm i 60cm. A rolne od 90cm su dužine 15m.

U koliko želite sami da se oprobate i popravitie tonet stolicu i to je moguće uz naše savete uspećete da postanete sami svoj majstor. U našoj ponudi se nalazi komplet da sami zamenite trsku uz pomoć dvd upustva.

Ako želite kupiti špansku trsku pogledajte naš asortiman KLIKOM OVDE.